Meubelmaker Stefan Mens

Ambacht en kunstenaarschap

Atelier-meubelmaker-amsterdam.jpg

U bent welkom, graag na telefonische afspraak

Levantkade 45
1019 MC
Amsterdam

Telefoonnummer: 0655131502

 

Ik probeer iets te maken waar ik zelf verliefd op kan zijn.


Stefan Mens maakt als vormgever, kunstenaar en meubelmaker opvallende objecten. De meubels van Mens zijn museumstukken die niet alleen functioneel zijn, maar ook indrukwekkend om naar te kijken. "Ik weet ook niet goed of ik ze wel meubels moet noemen. Ik zie meubels vooral als object, maar je kunt ze toevallig ook gebruiken als tafel". Stefan Mens werkt op het scherpe randje tussen meubel en object, tussen ambachtsman en kunstenaar. "Die sfeer zoek ik, er net tussen in" Stefan Mens was schilder, bronsgieter, stuurman en scheeps-architect, voordat hij begin jaren 90 een groot binnenvaartschip kocht in Amsterdam waar hij in het ruim een grote houtwerkplaats inrichtte. Hier begon hij met het maken van objecten.

Evenwicht tussen intuitie en rationaliteit

Als meubelmaker komen eigenlijk alle talenten en vaardigheden van Stefan samen. Aan de ene kant is hij de kunstenaar die mooie dingen wil maken door goed te kijken naar zijn materialen.
"Ik probeer iets te maken waar ik zelf verliefd op kan zijn."
Meubels moeten leven. Ze moeten langer spannend blijven dan alleen de eerste minuten dat iemand er naar kijkt". Aan de andere kant werkt Stefan met de technische precisie van het soort ambachtsman, dat zeldzaam is geworden. Hier komt zijn scherpe oog voor detail en afwerking naar voren dat hij door de jaren heen ontwikkelde.
"Ik probeer in mijn werk het evenwicht te vinden tussen intuitie en rationaliteit".
Een oefening in het oplossen van problemen
Stefan werkt op een bijzondere manier: "ontwerpen is een proces om een idee vorm te geven, waarbij je van tevoren niet weet hoe het wordt. Ik begin met een idee, maar meubels ontstaan door de uitwerking die het materiaal vraagt. Ik zoek altijd de natuurlijkheid van het materiaal zelf en uiteindelijk komt daar een sfeer en een vorm uit. Daarin ga ik net zolang door totdat het verder gaat dan een idee. Wanneer je zo'n tafelblad tegen de muur aanspijkert, moet het ook een goed schilderij zijn. De manier waarop je iets uitvoert, geeft een object een bepaalde diepgang mee. Die ontstaat vanzelf uit de structuur, de kleur en de vorm van het materiaal".

Stefan glimlacht: "ontwerpen is een oefening in het oplossen van problemen, waarvan je van tevoren nog niet wist dat je ze had".

Bekijk ook de recente projecten, interieurbouw, tafels op maat en keukens op maat van mebeulmaker Stefan Mens. Meubelmakerij Atelier Mens is gevestigd in Amsterdam Oost.